top of page

SZEM

Szovjet Erőemelő Módszer

GettyImages-464440413-1024x689.jpg
Mi ez

Mi a SZEM pontosan?

A rendszer amit kidolgoztunk hosszútávú és biztonságos megoldást nyújt, azoknak, akik gyakorlatilag sérülésmentesen szeretnének edzeni, és olyan funkcionális erőt fejleszteni, ami akár a mindennapokban, akár a versenysportban hasznukra válik. Mindegy, hogy teljesen kezdő vagy több évtizedes múlttal rendelkező versenyző, mindenki fejlődött kivétel nélkül a három éves tesztidőszak alatt.

Ötvöztük benne Szimcsina Mihály (Misi bá‘) közel 50 évnyi tapasztalatát amit a szovjet súlyemelésben, és erőemelésben szerzett először versenyzőként, később mint edző, a modern súlyzós edzést célzó kutatások eredményeivel, és egy olyan edzésrendszer hibridet kaptunk ami a mostanában elterjedt lineáris, blokk periodizált programoknál pontosabb, fejlettebb, sokkal változatosabb, és minden eddiginél személyre szabhatóbb.

Az intenzitás, és a munka hullámoztatásával egy olyan hosszútávú fejlődés érhető el, ahol kifejezett terheléselvételekre (deload) sincs szükség, és nem is kerülünk soha messze a maximális erőnktől.

A kérdés már nem is az, hogy fogunk-e fejlődni tőle, hanem, hogy mennyit, amit pedig az fog meghatározni, hogy milyen a sportolói hozzáállásunk. 

A SZEM módszer alapját képző tudás olyan embereket készített fel, mint Bíró Balázs (Egyetemi VB bronzérem), Kulcsár „Rigert“ Dávid (Egyetem VB aranyérem, és abszolút bajnok), Horváth „Pepe“ Péter (Országos abszolút bajnok), Fekete Miklós (Masters Abszolút Európa bajnok, Masters VB ezüstérmes), és Zakor Tibor (Masters Fekvenyomó VB bronzérem) felkészülését is segítette.

Anchor 1
Sovietspaceposters-8.jpg

Mire van szükség hozzá?

Mivel egy szovjet alapokra épülő rendszerről van szó, nincs szükség sok mindenre, hogy tudjunk hatékonyan edzeni.

Kell egy rúd. Kellenek súlytárcsák. Állvány a guggoláshoz, pad a fekvenyomáshoz.

Valami amit baknak/tőkének használhatunk, ha felhúzásnál nem a földről indítjuk a mozgást, hanem magasabbról, illetve kell valami, amire mi állhatunk (kb. 5-6 cm magasan). Ugyanez az egyenes pad alatt már döntött padot ad ki. Ha más nincs erre is a súlytárcsákat használjuk.

 

Ha van egykezes súlyzó, francia rúd, gumiszalagok, tolódzkodó, húzódzkodó, dönthető pad, akkor ezeket is bele tudjuk venni a programba, nagyon hasznos kiegészítők, de csupán a rúd és a súlytárcsák segítségével is lehet teljes értékűen edzeni.

We-will-come-to-victory-of-Communist-Wor
Anchor 2

Hogyan csatlakozhatok?

Ha nem vagy teljesen kezdő akkor, hogy el tudjunk kezdeni együtt dolgozni, bele kell látnunk az eddigi edzésmunkádba.

Ha van edzésterved amit követtél, vagy edzésnaplód amiben utólag jegyezted fel, mi volt az edzésen, akkor ezekbe szeretnénk betekintést nyerni.
Ha nincs akkor szóban megbeszéljük, miket csináltál, ha vannak videóid a végrehajtásról azokra is fontos ránézni.

A másik fontos dolog a fizikumod felmérése. Nagyon sokat árul el az izomzatod esetleges és szinte biztosan meglévő valamilyen mértékű aránytalansága. Többek között ez határozza meg, merre fele kell vinni az alapozó munkát, hogy a hiányzó izmokat hozzuk fel ezzel gyarapítva a munkára fogható izomtömeget, amitől végső soron erősebb leszel.

A harmadik pedig az eddigi egy ismétléses maxaid guggolásban, fekvenyomásban és felhúzásban, ha van ilyen.

Ezekután megbeszéljük maximum hányszor tudsz edzeni egy héten, ez legyen minimum három! Ha mindez megvan pár nap alatt elkészül a terved és neki is láthasz az edzésnek.

Ha ezek megvannak, akkor egy online google dokumentumos táblázatban megosztjuk veled emailben az edzésterved, benne a végzendő gyakorlat, és hogy hány sorozatban, mennyi ismétléssel végezd, sőt azt is erre milyen lépésekben melegíts fel. Így garantáltan nem ugrasz túl nagyokat, vagy épp aprózod el az erőd feleslegesen

animated-soviet-propaganda-from-the-octo
Anchor 3

Hogyan megy az edzés?

Ha nálunk edzel a Sirius Lifting Grund Zeroban, akkor jó eséllyel minden edzésed látjuk majd. 

 

Ha nincs ilyen szerencsénk akkor marad az online megoldás. Ezesetben az összes kiírt gyakorlat utolsó sorozatát fel kell venni, és Viberen, vagy Facebookon átküldeni.

 

Ezenkívül az edzésterv tartalmaz egy RIR oszlopot ez a Repetition In Reserve rövidítése, magyarul a sorozatban benne hagyott ismétlést jelenti. Arra való, hogy emlékeztessen arra, az adott gyakorlat utolsó sorozata végén, mit gondolsz/érzel mennyi ismétlés lett volna még benne ha bukásig kellene csinálni. Ezt érdemes AZONNAL beírni a táblázatba, közvetlenül az utolsó sorozat után, mert az idő nagyon gyorsan szépíti az emlékeket. Tehát, ha úgy gondolod, hogy még tudtál volna két ismétlést csinálni az utolsó sorozatba akkor a RIR oszlopba beírsz egy 2-est.

International-Workers’-Day-May-1st-Holid
Anchor 4

Szintek és hozzáállás

A SZEM-ben elért szinteket a szokásostól nagyon eltérően alakítottuk ki. A legtöbb edzésmódszer a "tanuló" fizikai felkészültsége és teljesítménye alapján szintezi az embereket. 

 

A SZEM-ben ezzel ellentétben csakis az alany HOZZÁÁLLÁSA alapján sorolunk szintekbe embereket. Miért?

 

Azért, mert rengeteg tehetséges és erős ember nem viszi semmire a sportban, ugyanis link, felelőtlen, és nélkülözi a hosszú távú kitartást. Lásd a szupertehetséges, de züllött életvitelű futballistákat, akik soha nem érték el a potenciáljukat. Akár az ismerőseid körében is találsz egy-két ember, aki kiemelkedő lehetne ugyan fizikai kvalitásai alapján, mégsem edz, vagy versenyez magas szinten. Ugyanakkor néhány szerényebb tehetséggel megáldott ember egészen magas szintre jutott el a versenysportban önfegyeleme és hatalmas önszorgalma segítségével. 

 

Ezeket takarja a hozzáállás, és ezért ez az EGYETLEN mérce a SZEM szintjeinél. Hogyan lehet mérni a hozzáállást? Meglepő, de egész jól lehet mérni, de ez egyelőre maradjon a szakmai titkunk.

 

Az, hogy valaki, milyen szintre kap besorolást, nem egy minősítés, tehát az egyik szint nem "jobb" a másiknál. Csupán a célok eltérőek a különböző szinteken. Szóval, ne tévesszen meg, ha "kezdő" besorolást kap valaki. Ettől ő még nem lesz "rosszabb" ember a "haladónál". 

 

Tehát a szintek:

 

1. Kezdő: (Mindenki a kezdő szinten indul el, függetlenül attól, milyen erős, vagy milyen tapasztalt). A megfelelő hozzáállás demonstrálása után léphet tovább. (A  kívánt hozzáállás egyik fokmérője az alázat és a kitartás, úgyhogy a hőzöngő "sztárok" szép csendben maradnak a kezdő kategóriában). Az elvárás egy kezdővel szemben mindössze az, hogy befizesse az edzési díjat. 

 

2. Haladó: az elvárás az, hogy felelős és következetes hozzállást mutasson az edzéssel kapcsolatban, és legalább havi egyszer személyesen eljöjjön ellenőrizni a technikát edzésen. A haladók programja egyénre szabott, és Misi bácsi is közreműködik a programozásban.

 

3. Versenyző: ez egy nagyon ritka csoport, akik általában országos, de inkább nemzetközi szintű versenyzők, és nagyon sok időt, munkát fektetnek az edzésbe, és nem csak kitartóak, hanem aktívan kutatják a sportunkat, és MAGUK törekednek a fejlődésre (a puszta a szavakon túl). A versenyzők edzése teljesen egyénre szabott, és Szimcsina Misi bácsi felügyeli őket személyesen. Legalább havi 2 közös edzés az edzők felügyeletével, de ez nagyon minimum.

 

 

Látható, hogy egy helytelen besorolás hátráltatná a sportolni vágyót. Ha valakit haladóként kezelnek, de valójában kezdő, akkor nem fejlődne az elvárásoknak megfelelően. Ha valaki versenyzőként tartanánk számon, de valójában csak haladó, akkor csak a drága edzőfelügyeleti időt pazaroljuk. Ha valaki valójában haladó, de csak kezdőként van besorolva, akkor megtorpanna a fejlődése.

 

Mindenkinek érdeke, hogy a helyes besorolást kapja, ugyanis a szintek anyagi vonzata is különböző (minél magasabb, annál többe kerül).

Ha bármi kérdés maradt benned mindezek után, akkor ne habozz keresni facebookon, (www.facebook.com/alphapowerlifting) vagy emailen alphapowerlift@gmail.com vagy telefonon 06304813942

bottom of page