top of page
  • Writer's pictureNeszveda Tamás

Stimulánsok, függőségek, rituálék 1. rész

Ki tudja miért, de úgy alakult, hogy divatos rituálékra van szükség az élet minden területén. Legyen ez a mindennapi élet átlag emberénél a reggeli kávé-cigi kombó, hogy aztán a vécén el tudja végezni a reggeli dolgát vagy akár a sportolóknál, egy csak a meccs napokon hordott alsógatya, hogy jól menjen a játék, de ide sorolható még a “kedvenc edzős zene” is, vagy a nehéz szettek előtti csapkodás, és így tovább. Ezek a rituálék ugyan biztonságérzetet adhatnak, de jó ha tudod, ezek is egyfajta függőségnek számítanak, és ha a versenysport kontextusából figyeljük meg ezeket, akkor ezek bizony hátráltató tényezők is lehetnek. Mik is ezek a rituális stimulánsok?


A legelső és egyben a sztár, a koffein. Tudományosan is bizonyított teljesítmény fokozó hatású szer. Leginkább a koncentrációban segít, nagyobb adagban viszont valóban fokozza a teljesítményed.

Azonban van vele kapcsolatban egy bibi. Ha folyton tolod magadba a koffeint, ha kell-ha nem, és még akkor is megiszod ezeket a pörgetőket, ha csak egy normál edzésre mész le a terembe; akkor számolj vele hogy egy idő után hozzászokik az adott adaghoz a szervezeted.

Ha ezt az állapotot eléred, két választásod lehet vagy növeled a dózist, hogy megtartsd a kívánt hatást, vagy elveszíted a vágyott előnyöket.

Csak úgy, mint a drogoknál.

(Igazából lenne harmadik választás is, mégpedig hogy abbahagyod a fogyasztását. Node lássuk be, csak úgy mint a drogoknál, ez igencsak ritkán fordul elő)

Ez egy zsákutca, ne menj rajta végig!

Elhiheted, ha mondom, azok akik régóta edzenek már, mind végig járták ezt az utat. Nem kell mindent a saját károdon megtanulnod. Képzeld csak el, hova jutott volna a tudomány ha minden, már felfedezett és bizonyított tételt újra és újra mindenkinek megint bizonyítania kellett volna. Még mindig azt hinnénk, hogy lapos a föld. Mondjuk, van aki még így is azt hiszi.



A “pörgetők” testre gyakorolt hatásai sokak számára ismertek, de sokan mégis, minden intelem ellenére ignorálják a tényeket.

Ennek az alapvető oka a pszichés hatása a rituálénak, ami a komolyabb gond. Ez azt jelenti ugyanis, hogy mentálisan függsz egy külső tényezőtől, és ettől teszed függővé az edzésed, vagy a versenyed, illetve azok eredményességét. Pedig valójában ez az a hatás, ami kiszolgáltatottá, és fejben gyengévé tesz.


Erre a gyenge pontra pedig egyetlen megoldás van, hogy nem szolgáltatod ki magad egy ilyen külső körülménynek.


Próbáld ki, ismerd meg a rád gyakorolt hatásait egy komolyabbnak számító edzésnapon, de ne fogyaszd állandóan és pláne ne ettől tedd függővé az edzéseidet! Semmiképp ne egy versenyen próbáld ki ezeket elsőre, az a legrosszabb döntés.


Szóval minimalizáld a koffein és/vagy pörgető fogyasztásodat, és használd ezt az eszközt csak a szükséges pillanatban - hogy az valóban hozzáadjon a teljesítményedhez, ne pedig korlátozzon a sikereid elérésében.


A következő részben, pedig olyan dolgok jönnek amikre talán nem is gondolnál, életed részei, de így még sose gondoltál rájuk.


133 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page