top of page
  • Writer's pictureNeszveda Tamás

Mind bádogemberek leszünk?Kicsit háttérbe szorult mostanában a cikkek írása, valami nagy dobásra készülünk, hamarosan arról is lesz szó. Most azonban egy érdekes kutatásra bukkantam, ami az erőemelő versenyzők, és a hobbi gyúrósok, és a súlyzós edzést nem végzők mobilitását vizsgálta. A közhiedelemben elterjedt, hogy az erőemelők illetve a súlyzós edzést végzők ízületei mozgásban korlátoltak, nagy merev emberek akik hatalmas súlyokat emelgetnek. A kutatásban 15 nemzetközi szinten is helytálló erőemelő, és 15 súlyzós edzés nem végző személy a kontroll csoport volt. Mind a 30 ember 100kg körüli, és a harmincas éveikben járnak. A térd mozgástartományát goniometriával, a vállét Apley Scratch tesztel, a csípőt pedig Thomas teszt segítségével vizsgálták minden alanynál. Mi lett végül az eredmény? A közhiedelem részben igazolódott. A váll esetében legalábbis. Minél nagyobb egy erőemelő teljesítménye annál jobban szűkül a váll mozgástartománya. A teljesítményt az erőemelésben a Wilks formulával mérik (2018 végéig) ez a képlet képes meghatározni egy versenyző relatív erejét a három fogáson kereszül, súlycsoporttól függetlenül. Tehát minél nagyobb egy versenyző Wilks pontszáma a relatív ereje annál nagyobb, a válla viszont annál kötöttebb. Azonban a térd esetében más a helyzet. Ugyanis ott 32%-al nagyobb mozgástartománnyal bírtak az erőemelők, mint a kontroll csoport, míg a csípő esetében a Thomas teszt nem mutatott különbséget.

Miért is érdekes ez most? Nos, a váll esetében ezt aktív sportolóként ezt mind érezzük magunk is, de most, hogy a tudomány is mögé állt az érzéseinknek, érdemes is tenni valamit váll egészségünkért.

Az 5-ös kutatásban kiderül az is, hogy egy kérdőívben 243 erőemelő 43,3%-a számolt már be valamiféle váll sérülésről, ami ennek a csökkent passzív váll mobilitásnak köszönhető. Így edzésprogramunkba nem csak az szükséges volument érdemes beleszámolni, hanem olyan kifelé és befelé végzett rotációs mozgásokat és fej fölé végzett gyakorlatokat, hogy minél inkább megtarthassuk a mobilitásunkat, és természetesen a minimum napi egy nyújtást a vállövre. (nem egy darab, egy komplett vállövet felölelő gyakorlatsort értünk ezalatt.) #powerlifting #squat #benchpress #deadlift #mobility

258 views0 comments

Comments


bottom of page