top of page
  • Writer's pictureNeszveda Tamás

AZ IZOLÁCIÓ MÍTOSZA

Updated: Apr 30, 2020


Rengeteg teremben azt látni, hogy null kilóméteres, tökéletesen edzetlen emberek, első-második gyakorlatként olyasmiket csinálnak, mint keresztcsigás tárogatás, egy kezes letolás, kalapács bicepsz stb. Mind-mind olyan gyakorlat ami az izoláció illúzióját kelti, de pont azt nem adja meg a kezdők testének amire annak a legnagyobb szüksége lenne. Kezdjük azonban az elejéről.



Mi is is az az izoláció?

Az izoláció, különösen egy kezdő terembe járónak, egy olyan mítikus mozgásforma ami közben az adott meg dolgoztatni kívánt izmot minél inkább leválasztjuk a test többi izmáról, és így a lehető legjobban megdolgozzuk. Persze minden, edzéssel és anatómiával ici-picit is komolyabban foglalkozó ember tudja, hogy utópisztikus elképzelés. Az izoláció ugyanis nem csak, hogy nem létezik, de az izolációs gyakorlatoknak nevezett mozgásokkal, terembe járók 95%-ának teljesen felesleges fáradnia, mivel nem tart azon a szinten, hogy ezek a gyakorlatok bármilyen pluszt adjanak a fejlődéséhez.


Mire van akkor szükség?

A válasz mindig sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Összetett mozgás formákra. Sőt továbbmegyek, az összetett mozgásokban is magára a mozdulatra, és nem a súlyra koncentrálunk elsősorban. Olyan mozgás formákra gondolok itt, mint a guggolások, nyomások, hajlások, kitörések, húzások, ciplések. Tehát természetes mozgásokról van szó.


Gyakorlatok szintjén:

A guggolások alapgyakorlata maga a guggolás, és variációi, mint az elől guggolás, kehely guggolás, Zercher guggolás stb.

A nyomások alapgyakorlata a fekvenyomás, és variációi például az egykezes nyomás, a fejfölé nyomást említeném, vagy távolabbi rokon a fekvőtámasz.

A hajlások alapgyakorlata a felhúzás, de ide tartozik például a kettlebell swing, és a jóreggelt is.

A kitörések gyakorlatai a sétáló kitörés, vagy egylábas (bolgár) guggolás.

A húzások gyakorlatai a húzódzkodás, döntött törzsű evezés, egykezes evezés.

A cipelések gyakorlatai pedig a farmer séta, és mindenféle variációi.

Ha jól megnézed egyáltalán nem találsz itt például karhajlítást, vagy homlokra engedést, amik persze mind-mind jó gyakorlatok, és jó buli őket csinálni, de teljesen feleslegesek egy full kezdőnek.

Aki frissen letéved a terembe, vagy nem rég óta edz, annak arra kell figyelni, hogy minél inkább olyan mozgásokat végezzen ami az idegrendszert és a hormonális rendszert maximálisan beindítja, ezzel minél jobban előre mozdítja azt a fejlődést amiért valójában a terembe lement és eredetileg a töménytelen bicepszezéstől, és tárogatástól várt, hiszen a nagyok, is azt csinálják.


Kijelenthetjük tehát, hogy az alap gyakorlatokra kell fektetni a hangsúlyt, edzésünket ezek köré kell programoznunk, mindegy, hogy az erőnövelése, fogyás, vagy tömegnövelés a cél. Az eszközök mindig ugyanazok, csak a felhasználásuk változik igazodva a célhoz.



84 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page