top of page
  • Writer's pictureNeszveda Tamás

HOGYAN VÁLASSZ EDZŐT?

Updated: Apr 30, 2020

Az, hogy hogyan is kezdünk el edzeni alapvetően megtudja határozni, hogy végül megmaradunk-e a vasak világában, vagy újra a kanapén punnyadva kötünk-e ki.

Az a legtöbb embernek alapvetésnek kéne lennie, hogy edző segítségével kezdünk el edzeni, hiszen vezetni se úgy tanulunk meg, hogy egyedül beülünk a kocsiba, és lesz ami lesz alapon nyomjuk neki. Az gyorsan komoly bajhoz vezetne, ahogy egyébként az edzésnél is komoly gondokat okozhat, ha nem tudjuk mit is csinálunk.



Ha szeretnél elkezdeni edzeni akkor először is, ne termet válasszunk ha van rá lehetőség, hanem edzőt. Termet az ár, a közlekedés, a szolgáltatások, és a felszereltség alapján választunk általában, de még a legkiemelkedőbb terem sem garantálja, hogy ettől az edzés hatékony lesz, vagy az ott dolgozó edzők értenek-e valójában a választott szakmájukhoz.


Ha már edzőt választunk akkor viszont mindenképp a felkészültsége legyen a mérvadó és ne a külseje. Attól, hogy valaki jóképű, és izmos, kockás hasú, mindig jól fésült, és hófehér fogakkal mosolyog, még nem jelenti azt, hogy képes minket is önmagához hasonlóvá tenni, csupán annyit jelent, hogy a genetikai lottósorsoláson, neki a nyerő számokat dobta a gép. Ha pedig túlságosan is hibátlan a megjelenése, jó indikátora lehet annak, hogy ön maga mindenki másnál előbbre való, és az ennek megfelelő lelkesedéssel fog foglalkozni a te fejlődéseddel, egészségeddel. (le se szarja) Hogyan is fest akkor egy jó edző? Nyilván ad a megjelenésére, hisz mégis emberekkel foglalkozik, de nem játszik központi szerepet az életében. Látszik rajta, hogy edzésben van, de nem ez az első neki, hanem az, hogy a szakma legújabb tudásanyagával tisztában legyen. Ezt pedig csak úgy tudhatjuk meg, ha neki szegezünk pár kereszt kérdést már az elején.


“Milyen edzésprogramot fogunk csinálni?”

Ha erre nem tud válaszolni, vagy csak valami zagyvaságot kapunk vissza, akkor nyugodtan sarkon is fordulhatunk. Ha pár mondatban képes vázolni a programot, és hogy azt milyen eszközökkel, fogjátok csinálni, illetve, hogy az adott ciklusnak mik kb a várható eredményei akkor jó helyen vagy.


“Milyen képesítései vannak, és mit olvasott utoljára szakmai témában?”

A mi kis országunkban a “szakik” képesítéseit valahogy nem illik firtatni. Nem kérdezzük a szervizest se, a kőművest se, a műszaki eladót se, és valamiért az edzőt se, hogy vajon mennyire felkészült, naprakész. Pedig ha eltöltünk valakivel több hónapot, vagy akár évet, és eközben akár több tíz vagy százezer forintot készülünk neki adni, jó azt tudni, hogy jó helyre megy-e a kemény munkával megkeresett pénzünk. Egy felkészült szakember pedig tud erről bőven mesélni, sőt szeret is, tehát csak bátran tegyük fel a kérdést, és ha van számodra is érthető válasza akkor az egy jó jel, hogy felkészült és képes elmagyarázni olyan dolgokat is amik neked nem egyértelműek.


“Honnan tudjuk, hogy eredményes volt-e az edzés?”

Ha ezt a kérdést nem érti, vagy kitérő választ kapunk, az nagy-nagy piros lámpa kell legyen! Ez ugyanis minden edzői munka sarokköve, hogy mérhető fejlődést érjünk el. Az erőemelés módszereivel, ez könnyen ellenőrizhető. Ha több súly vagy képest megmozgatni, mint annak előtte, ha jobb a tartásod, a mozgásod, hajlékonyabb egészségesebb vagy, ha vékony voltál akkor vastagabb, ha túlsúlyos akkor könnyebb vagy akkor jó úton jársz! Utóbbiakban persze elengedhetetlenül fontos a céloknak megfelelő étkezés, ennek alapos ismerete is fontos része az edzői munkának. A “zabálj sokat akkor izmos és erős leszel”, illetve a “ne zabálj annyit és akkor lefogysz”, válaszok egyike sem megfelelő válasz.



+1 jel

Ha teljesen kezdőként, az első egy-két találkozó folyamán nem esel át egy felmérésen, hogy a jelenlegi ízületi mozgékonyságod alapján milyen gyakorlatokra vagy egyáltalán képes, az is egy nagy felkiáltó jel kell legyen, hogy nem biztos, hogy a legjobb kezekben vagy, hiszen a képességeid ismerete nélkül, hogyan adhatna megfelelő programot?



38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page