top of page
  • Writer's pictureNeszveda Tamás

MIKET ÉRDEMES ENNI A TUDOMÁNY SZERINT?

Updated: Oct 17, 2018

Szerintem mindenki, aki a vasak világának része, az nagyon szeret enni. Mert enni jó. Azonban tagadhatatlan, hogy a világ testépítői, súlyemelői, atlétái és a hobbista gyúrósok is mind többnyire csak "szemét kaját" esznek.

Néhányan közülük, talán úgy gondolják, hogy a “csirkerizs” szent párosa már fedi az egészséges étkezést, de ez közel sincs így. Itt van néhány, valószínűleg mindenki által ismert étel, aminek a többség számára ismeretlen előnyei is vannak, különösen, ha szeretnénk, hogy az erő velünk legyen.


Brokkoli

Nem épp a mindenki kedvence lista első helyezettje, ha az lenne akkor valószínűleg bacon-nek hívnák. Azonban egy 1992-es kutatásban a Johns Hopkins egyetemen, kimutatták, hogy a rendszeres brokkoli evése 60%-kal lassította a daganatok fejlődését, és a meglévőket 75%-kal csökkentette. Ez elég durva eredmény egy zöldségtől, azt hiszem. A brokkoli több polifenolt tartalmaz, mint bármelyik másik zöldség, illetve egy nagy adag indolt, ami egy természetes ösztrogén blokkoló. Ezen felül, már csak olyan kisebb szuperképességei vannak, mint hogy támogatja az immunrendszert, segíti a csontépítést, valamint bizonyos születési rendellenességek kialakulását megakadályozhatja. Ezekért a hatásokért csupán le kell nyomni, párolva, 2-3 nap alatt egy fejjel. Nem vészes, én igaziból szeretem. (Viszont nagy mennyiségben fingat!)


Vad lazac

Ez azért már egy jobb folytatás. Azonban fontos tényező, hogy ne egy medencében tenyésztett nyomorultat vásároljunk, mert annak a húsának sajnos a zsír profilja nem épp a legkedvezőbb, ugyanis a farmon neveltek szűkölködnek az Omega-3-ban, ami az egyik lényeg lenne a lazacban. Ez az olaj csökkenti a koszorúér betegségek kockázatát, csökkenti a magas vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású, a rák megelőzésében is segíthet, illetve különböző degeneratív szem betegségek kialakulását is megakadályozhatja, gyorsítja az anyagcserét, és segít a zsírvesztésben.


Marha

Egyre javul ez a lista nem igaz? A marhahús is bővelkedik a már említett Omega-3-ban, így ez a husi is nyújta mindazokat az előnyöket, mint a lazac, ezenfelül, még van benne bőven kreatin is, persze nem ér fel a szuplementációval, de azért érezhetjük a hatását ha rendszeresen esszük.


Dió

Azok akik esznek diót, jelentősen csökken az esélyük a szívrohamra. Bővelkedik növényi eredetű Omega-3-ban, alfa linolénsavban, ennek pedig annyi jó tulajdonsága van, hogy egy külön cikket is megérne. (guglizz rá, érdemes!) Ezenkívül növényi szterolokban gazdag, amik csökkentik a koleszterin szintet, illetve rengeteg benne az arginin, a magnézium, és a réz.


Olíva olaj

Egy 2005-ös kutatásban összehasonlították a különböző olíva olajokat, és az extra szűz verzióban találták, a legtöbb polifenolt, ötször annyit, mint a többi változatban. Szóval ha olíva, akkor csak az extra szűz a jó. Kedvező hatásai közé tartozik, hogy rugalmasabbá teszi az ér falakat. Az olíva olaj beillesztése az étkezésünkbe igen hasznos lehet ugyanis ez a mono szaturált zsírok királya, a 72%-a ugyanis ilyen. Segít a kaja kontrollálásában és a zsírvesztésben.


Áfonya

Ha bármilyen oknál fogva úgy döntenél, hogy ebből a listából csak egyet vagy hajlandó választani, akkor mindenképp az áfonya legyen az. Ebben az apró kis bogyóban ugyanis több antioxidáns van, mint az összes ismert gyümölcsben vagy zöldségben. Pár éve egy kutatásban a Journal of Clinical Nutrition azt publikálta, hogy akik egy bögre (100-150g) áfonyát fogyasztottak naponta, a vérükben is kimutatható jelentős antioxidáns emelkedést produkáltak. Ezzel jelentős szerepet játszhat a rák megelőzésben is. Illetve, hogy az oldal témájába szorosabban vágó tulajdonságról is szó essen, napi fogyasztásával a motoros képességek tesztjét 5-6%-kal jobb eredményt lehet elérni, ami a súlyzós edzésnél jól jöhet.


Spenót

Ha legközelebb a salátának való vásárlásán agyalsz, hagyd a fejest, vagy a jégsalátát a fenébe, helyette vegyél spenótot. Sok spenótot. Popeye csak jobban tudja! A fentiekkel ellentétben ugyanis ez a zöldség teli van olyan karotinoidokkal, mint a zeaxanthin, béta-karotin, és antioxidánsokkal, mint CoQ10(Q10 koenzim), és a glutation, ami egy glutaminsav, valamint egy kis inzulin utánzó alfa liponsav. Ezen felül rengeteg Omega-3-at is tartalmaz. Mindezek oda vezetnek, hogy a spenót jelentősen képes csökkenteni a homocisztein szintet, ami azért jó mert igen sok rákfélének a kialakulását megakadályozhatja.


Paradicsom

A fő egészségvédelmi ok, amiért a lista része az, hogy a benne lévő likopin olyan a prosztata rák megelőzésben, mint a kereszt vagy a szenteltvíz a vámpírok ellen. Antioxidánsként is igen jól helyt áll ez, legalább annyira hatékony, mint béta-karotin. Ezenfelül a bőr nappal szemben ellenállóságát is növeli. (Csajok: jobb, szebb barnulás) A likopin hatékony felszívódásához zsír kell, mondjuk egy kis olíva olaj egy jó paradicsomos spenótos salátára.


Pulyka mell

Az egyik legsoványabb hús ami kapható. Ezenfelül olcsó és olyan ritka ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a szelén. Zsírtartamában a csirkemellel egyenértékű, sokaknak ez diétában hasznos lehet, azonban más ízvilágot képvisel, hasonló áron, ugyanazzal a minőséggel.


Shiitake gomba

Általánosságban a gombák tartalmaznak cinket, esszenciális aminosavakat, és vitaminokat, azonban a Shiitake nem ettől érdekes. A belőle nyert kivonatot, a Lentinant, Japánban a rák gyógyszereként árulják. Máj, gyomor és tüdő rák ellen bizonyítottan hatásos. Ezenfelül remekül hat a különböző vírusok ellen is. Ezt úgy éri el, hogy stimulálja a T-limfociták termelését, ami a szervezet beépített védelmi rendszerének a gyilkos kommandósai.

Ez a lista persze lehetne még sokkal hosszabb is, de ezek talán olyan ételek, amik nagy részét reálisan be tudjuk szerezni minden héten és így az étrendünk is sokkal változatosabb és élvezetesebb lehet. Mi pedig jó eséllyel egészségesebbek, ezzel együtt pedig erősebbek és talán még hosszabb életűek is. Vagy csak nem lesz annyira nyomorúságos az utolsó pár év, mint a szemet zabáló átlagnak.


58 views0 comments

Comments


bottom of page