top of page
  • Writer's pictureNeszveda Tamás

AZ ERŐEMELÉS ÚJ HAJNALA

Updated: Apr 11, 2020

Képzeld magad elé az átlagos erőemelőt. Szinte biztos, hogy van szakálla. Kicsit puhos, edzés közben folyton magnéziás, és mindig Nicoflex, vagy Lóbalzsam szag lengi körül. Nagyon küzd minden ismétlésért és még jobban szuszog a sorozatai között. „Öt ismétlés felett minden kardió!“ – vallja, így véletlen sem tévedne magasabbra.

Eredményei esetlegesek, attól függően, hogy most éppen Coan, a Smolov esetleg az 5/3/1 egyik sablon programjával próbált-e meg pár plusz kilót tenni az összetettjére, és ez a jobb eset. A rosszabb, hogy olyan buta, hogy azt hiszi okos, és majd ő tudja neki mi a legjobb, és saját magának írja az edzéstervet.

Illetve van egy harmadik eset, aki tudja, hogy valami nem stimmel, de nem tudja mi, annyi információ kering a neten, hogy lehetetlen eldönteni kinek higgyjen. A basszunk oda minden nap üvöltő speed metálra, gúvadó szemmel, és lobogó aranyérrel? Esetleg a mozgásnácikra hallgatva kellene elképzelhetetlenül tökéletesre fejleszteni a technikát 50 kilóval?

Erre a dilemmára könnyű a megoldás. Hosszútávon egyik fenti módszer sem vezet eredményre.


A rendszer amit kidolgoztunk hosszútávú és biztonságos megoldást nyújt, gyakorlatilag sérülés mentesen, ráadásul meglepően hatékonyan. Mindegy, hogy teljesen kezdő vagy évtizedes múlttal rendelkező versenyző, mindenki fejlődött kivétel nélkül a három éves tesztidőszak alatt.

Ötvöztük benne Szimcsina Mihály (Misi bá‘) közel 50 évnyi tapasztalatát amit a szovjet súlyemelés, és erőemelésben szerzett először versenyzőként, később mint edző, a modern súlyzós edzést célzó kutatások eredményeivel, és egy olyan edzésrendszer hibridet kaptunk ami a mostanában elterjedt lineáris, blokk periodizált programoknál pontosabb, fejlettebb, sokkal változatosabb, és minden eddiginél személyre szabhatóbb.

Az intenzitás, és a munka hullámoztatásával egy olyan hosszútávú fejlődés érhető el ahol kifejezett terheléselvételekre (deload) sincs szükség és nem is kerülünk soha messze a maximális erőnktől.

Hihetetlen brainstorming eredményeképp kiizzadtuk a

.... dobpergés....

....izgatott lélegzetvételek....

....ámuldozó hangok..... SZEM azaz Szovjet Erőemelő Módszer nevet. A kérdés már nem is az, hogy fogunk-e fejlődni tőle, hanem, hogy mennyit, amit pedig az fog meghatározni, hogy milyen a sportolói hozzáállásunk.


A kezdeményezés és a módszer, létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a kizárólag erőemeléssel foglalkozó IPF magazin egy három oldalas cikket szánt a magyar erőemelésben fellépő fejlődésnek.


A SZEM módszer alapját képző tudás olyan embereket készített fel, mint Zakor Tibor (Fekvenyomó VB ezüstérem), Bíró Balázs (Egyetemi VB bronzérem), Kulcsár „Rigert“ Dávid (Egyetem VB aranyérem, és abszolút bajnok), Horváth „Pepe“ Péter (Országos abszolút bajnok), Fekete Miklós (Masters Abszolút Európa Bajnok, Masters VB ezüstérmes), Dr. Szukovics Petra (Magyar Bajnok) Ha érdekel a SZEM akkor írj emailt, vagy telefonálj a Kapcsolat menüpont alatt!

Ne feledjétek, több SZEM, többet lájk! (az IPF magazin cikk további oldalait a kis nyillal lapozva tudjátok elolvasni!)


1,078 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page